آگهی/ اسکیزوفرنی چیست؟ | از کجا بفهمیم اسکیزوفرنی داریم؟
[ad_1]
کد خبر: ۲۴۸۰۰۹
تاریخ انتشار: چهارشنبه ۲۶ مهر ۱۴۰۲ – ۱۴:۰۱
اسکیزوفرنی چیست؟
اسکیزوفرنی یا Schizophrenia که به صورت شیزوفرنی هم تلفظ میشود یک اختلال روانی مزمن است. این اختلال موجب تحریف واقعیت شده و درک فرد را از واقعیت تغییر میدهد. در واقع بیماران مبتلا به شیزوفرنی توانایی جداسازی تخیل از واقعیت را نداشته و همواره دچار توهمات و خیالات گستردهای میشوند.
بیماری اسکیزوفرنی در میان زنان و مردان به کی اندازه شایع است. اما زمان نشان دادن علائم در این دو با هم متفاوت است. مردان اغلب در اواخر دوران نوجوانی یعنی در اوایل دهه دوم زندگی خود علائم شیزوفرنی ار بروز میدهند. اما زنان در اواخر دهه دوم یا اوایل دهه سوم زندگی خود به این بیماری مبتلاء میشوند.
علت بیماری اسکیزوفرنی چیست؟
هنوز پزشکان و محققان موفق نشدهاند دلیل اصلی و قطعی بیماری اسکیزوفرنی را پیدا کنند. اما به عقیده بسیاری از آنان، عوامل مختلفی دست به دست هم داده و موجب ایجاد این اختلال در بیماران میشوند. بنابراین نمیتوان تنها یک مورد خاص را علت بروز این بیماری دانست. برای مشاهده لیست بهترین متخصص اعصاب و روان کلیک کنید. در ادامه میخواهیم دلایل مختلف ایجاد بیماری روان گسیختگی را بررسی کنیم.
ژنتیک
در بیشتر بیماران مبتلاء به اسکیزوفرنی، سوابق و تاریخچه خانوادگی توسط پزشک بررسی میشود. زیرا بسیاری از این بیماران در سوابق خانوادگی خود این بیماری را دارند. بنابراین میتوان گفت که اختلالات روانی همانند شیزوفرنی نیز از طریق ژنها قابل انتقال هستند. در واقع ژنتیک است که زمینه لازم را برای عوامل محیطی ایجاد میکند. در این شرایط احتمال ابتلاء فرد افزایش پیدا میکند.
ناهنجاریها و صدمات مغزی
اسکنهای مغزی بیماران مبتلاء به روان گسیختگی نشان میدهد که رشد بخشهایی از مغز آنها متفاوت با افراد سالم است. یعنی در این افراد ممکن است بخشهایی از مغز به اندازه کافی رشد نکرده باشند. ناهنجاری مغزی بیشتر در دوران بارداری و یا تولد بازمی گردد.
قرار گرفتن در معرض استرس و تنشهای عصبی
قرار گرفتن در معرض استرس و تنشها عصبی به صورت مداوم میتواند موجب ایجاد ضربات و آسیبهای شدید روحی در افراد شود. مثلاً در زندگی افراد ممکن است برخی از اتفاقات بسیار ناخوشایند رخ دهند که در صورت داشتن زمینه ژنتیکی، اسکیزوفرنی به راحتی بروز میکند. همچنین تجربههای تلخ دوران کودکی همانند محرومیت، خشونت، تجاوز و… احتمال ابتلا به شیزوفرنی را افزایش میدهند.
مهم ترین علامت اسکیزوفرنی چیست؟
علائم و نشانههای اسکیزوفرنی بسیار مختلف و متفاوت هستند. هر یک از این علائم ممکن است تنها در برخی از بیماران بروز کنند. بنابراین نمیتوان گفت که تمامی بیماران شیزوفرنی علائمی یکسان دارند. اما جالب است بدانید که برخی از علائم این اختلال را میتوان در بسیاری از بیماران روان گسیختگی مشاهده کرد.
سایر علائم و نشانههای اسکیزوفرنی
به صورت کلی علائم و نشانههای اسکیزوفرنی به سه دسته اصلی علائم مثبت، علائم منفی و علائم روان شناختی تقسیم میشوند. در ادامه هر یک از این علائم را به صورت جداگانه معرفی میکنیم.
علائم مثبت اسکیزوفرنی
علائم مثبت به علائمی گفته میشود که در بیماران مبتلاء به این اختلال وجود داشته و در افراد سالم وجود ندارد. درنتیجه علائم مثبت به معنی مطلوب بودن این نشانهها نیست. در ادامه به معرفی برخی از علائم مثبت روان گسیختگی میپردازیم.
توهم ذهنی، شنیداری و دیداری
توهم به تجربیاتی گفته میشود که در اصل وجود ندارند اما فرد بیمار آنها را در ذهن خود ایجاد میکند. یعنی فرد افکار، صداها و تصاویر به دور از واقعیت را تجربه میکند. توهم به صورت ذهنی، شنیداری و دیداری ایجاد میشود. توهم ذهنی، به افکار و عقاید به دور از واقعیتی گفته میشود که فرد در ذهن خود ایجاد میکند.
بروز اختلالات رفتاری و گفتاری
بروز اختلالات رفتاری و گفتاری در افراد مبتلا به اسکیزوفرنی بسیار شایع است. در اختلالات گفتاری فرد هذیان گفته و معمولاً کلماتی را ادا میکند که هیچ معنی ندارند. یا مثلاً ممکن است فرد حرفهایی بزند که به دور از واقعیت هستند. در نتیجه اختلالات گفتاری به وجود میآیند.
اختلالات رفتاری، به اختلالاتی گفته میشود که مربوط به عملکرد فرد هستند. یعنی فرد در عمل آنها را نشان میدهد. پرخاش کردن، عصبانیت طولانی مدت، انجام کارهای بیهدف و بیمعنی به صورت مکرر و… جزء این علائم میباشند.
علائم منفی اسکیزوفرنی
علائم منفی به نشانههایی گفته میشود که در افراد مبتلاء به این بیماری وجود نداشته، اما در افراد سالم مشاهده میشود. این نشانهها، جزء شایعترین نشانههای بیماری شیزوفرنی هستند.
کمبود انرژی و نداشتن انگیزه لازم
افراد مبتلاء به اسکیزوفرنی به شدت کم انرژی و بدون انگیزه هستند. این بیماران حتی انگیزه و انرژی لازم برای انجام کارهای روزانه و حفظ نظافت و بهداشت خود را ندارند. عدم داشتن انگیزه، موجب کمبود انرژی و نبود حس مسئولیتپذیری در آنها میشود.
عدمامید به زندگی
یاس و ناامیدی در بیماران مبتلاء به اسکیزوفرنی موج میزند. متأسفانه این بیماران هیچامید و انگیزهای برای زندگی کردن ندارند. به همین دلیل خودکشی در میان این افراد به وفور مشاهده میشود.
علائم شناختی اسکیزوفرنی
علائم شناختی شیزوفرنی به عدم درک بیمار از اطلاعات، عدم پردازش صحیح اطلاعات و نشان دادن واکنش و عملکرد مناسب است. تمرکز این افراد بسیار کم بوده و نمیتوانند درک درستی از وقایع اطراف خود داشته باشند. عدم درک مناسب، موجب سر زدن واکنش غیرطبیعی خواهد شد. همچنین ایجاد اختلال در حافظه کاری از نشانههای اختلال شناختی در این بیماران میباشد.
دارودرمانی
استفاده از داروهای شیمیایی برای بهبود علائم اسکیزوفرنی ضروری است. این داروها میتوانند بسیاری از نشانههای آزاردهنده بیماری را همانند توهم، هذیان، اختلالات و آشفتگیهای ذهنی و فکری را کنترل کنند.
داروهای ضدافسردگی، داروهای تثبیتکننده خلق و خو و داروهای ضد روان پریشی برای درمان اسکیزوفرنی مؤثر هستند.
روان درمان (روانشناختی)
درمانهای دارویی به تنهایی برای رفع مشکلات روانی، رفتاری، شغلی و اجتماعی ناشی از اسکیزوفرنی پاسخگو نیستند. بلکه استفاده از رویکردهای درمان روانشناختی برای بهبود هر چه سریعتر وضعیت بیمار در اجتماع ضروری میباشد.
این روش میتواند توسط روانشناسان هم انجام شود. در واقع روانشناس با ارائه رویکردهایی گفتگو محور سعی در رفع بسیاری از مشکلات روحی، رفتاری، شغلی و اجتماعی فرد دارد. روان درمانی و دارودرمانی به نوعی مکمل هم هستند.
برای درمان اسکیزوئید باید به چه پزشکی مراجعه کنیم؟
برای درمان بیماریها و اختلالات روانی از جمله اسکیزوفرنی باید به روانپزشک مراجعه کنید. روانپزشکان، در زمینه تشخیص انواع بیماریهای روانی تخصص داشته و میتوانند به درمان این مشکلات بپردازند. برای مشاهده لیست بهترین روان درمانگر تهران بر روی متن لینک داده شده کلیک کنید. البته شایان ذکر است که در برخی موارد مراجعه به متخصص مغز و اعصاب (نورولوژیست) نیز برای درمان این بیماری پیشنهاد میشود.
جمعبندی
در این مقاله به معرفی کامل اسکیزوفرنی، دلایل ایجاد علائم و نشانهها و همچنین روشهای درمان این بیماری پرداختیم. فراموش نکنید که تشخیص زودهنگام و اقدام فوری برای درمان این بیماری، شانس بهبودی آن را افزایش میدهد. بنابراین اگر خودتان یا یکی از اطرافیانتان دارای علائم این بیماری هستید فوراً به پزشک متخصص مراجعه نمایید. دکتر پیج بهترین سایت معرفی پزشکان با معرفی بهترین پزشکان ایران و تهران می تواند بهترین ها را به شما معرفی کند.
[ad_2]
منبع